Oldalak

2011. december 24., szombat

Karácsonyra iCook

Az idei Jézuskánk igen gazdag. Ráadásul nagyon pontosan tudta minek is örülnénk! A fa alatt volt egy feltűnően nagy csomag, ami egy kartondobozt rejtett. A kartondobozban pedig pontosan három darab tapadásmentes iCook edény fedelestől. Azonnal ki kellett próbálnom, így készült két tökéletes tükörtojás minden zsiradék nélül. A non plusz ultra pedig, hogy mosogatni sem kellett, elég volt kitörölni.
A többi iCook termék is nagyon tetszik. Volt már alkalmam megtapasztalni milyen jó minőségűek az edények, kések és milyen könnyű velük dolgozni. Szeretnék minél többet begyűjteni közülük.

2011. december 20., kedd

Narancsos répafőzelék


Apósom gyakran hoz nekünk finom húsokat, zöldségeket vagy pékárut.
Gyönyörű, hatalmas répákat és petrezselyemgyökereket hozott a minap. Annak töredékéből készült ez a főzelék.


Hozzávalók 2 és fél főre


1 kg répa
2 narancs leve
1 ek vaj
2 ek méz
4 szem szegfűszeg
1 rúd fahéj
0,5 cm gyömbér
0,5 dl édes fehérbor

petrezselyemzöld ízlés szerint


Egy serpenyőben felmelegítettem a mézet és beletettem a fűszereket, felöntöttem a borral és a narancslével. 3-4 percig forraltam közepes lángon, majd elzártam alatta. 5 percet hagytam hűlni, végül leszűrtem.


A répát megpucoltam és 3 mm-es karikákra vágtam. A vajon kevés vízzel feltettem fedő alatt párolódni. Amikor megpuhult ráöntöttem a fűszeres mézes narancslét. Kivettem a főtt répából kb 30 dkg-ot és botmixerrel pürésítettem, majd visszakevertem a répához. Végül megszórtam petrezselyemzölddel.



2011. december 5., hétfő

Narancsos kacsa


Extrakönnyített helyzetemet kihasználva készítettem ezt a mai ebédet. Mi volt a könnyítés? A konyhakész kacsa! Anyukám ugyanis hozott egy kacsát sütésre előkészítve, vagyis pucolva, darabolva, sőt a bőre is be volt irdalva. Nekem tényleg csak egy tepsit meg némi sót, borsot kellett elővennem.

Köszönöm Anyu! Sok puszi érte!

Hozzávalók

1 kacsa (kb 2 kg)

4 narancs
2 ek méz
4-5 szem szegfűszeg
1 rúd fahéj
0,5 cm gyömbér
0,5 dl édes fehérbor
1 ek hideg vaj

A kacsa „alkatrészeit” sóztam, borsoztam beletettem egy nagyobb tepsibe, lefedtem alufóliával és hideg sütőbe téve 180 oC-on 2 és fél óráig sütöttem. Levettem a fóliát és további 20 percig sütöttem, hogy a bőre megpiruljon.

2 narancsot felkarikáztam, a másik kettőnek kicsavartam a levét. Egy serpenyőben felmelegítettem a mézet és megsütöttem benne a narancskarikákat. Ezután kivettem őket a serpenyőből és beletettem a mézbe a fűszereket, felöntöttem a borral és a narancslével. Felforraltam, majd belekevertem a vajat. További 3-4 percig forraltam közepes lángon, majd elzártam alatta. 5 percet hagytam hűlni, végül leszűrtem.
Tálalásnál szedtem néhány narancskarikát, rátettem a húst és meglocsoltam a narancsmártással.

Az ötletet Gabojsza narancsos kacsamelle adta.

Gyarapodtunk


Megszületett a család legifjabb tagja! Rebeka már 6 napos és nagyon mosolygós baba.