Oldalak

2012. október 26., péntek

Birka lapocka sült fokhagymával és sütőtökös burgonyapürével


Nem is tudom mikor kaptuk azt a birkát, amelyiknek a lapockáját már hetek óta őrzöm a fagyasztóban. Ugyanis fogalmam sem volt róla, hogyan süssem meg, hogy ne valami rágós ehetetlen húst kapjak a végén.
Mert fiatal bárányt nem nagy ördöngősség jól elkészíteni, de egy kicsivel idősebb állat néha feladja a leckét.
Aztán megláttam Flat-cat bejegyzését a Facebook-on. Éppen birkalapockát készített. Így gyorsan megtudakoltam hogyan készítette el, és este be is hoztam a dermedt lapockát.

Tipikusan olyan étel lett belőle, amiből addig szedtünk újra és újra, amíg csak magunk előtt láttuk a fogásokat. Megmozdulni utána szinte lehetetlen.

2 kg birkalapocka
bors
olíva olaj
2 evőkanál só
4 ág rozmaring
4 fej fokhagyma

A birkalapockát megtisztítottam a faggyús és inas részektől, amennyire csak lehetett. Mindenütt, alaposan bedörzsöltem borssal és meglocsoltam olíva olajjal. Alá és a tetejére tettem két-két rozmaring ágat. Sütőpapírral letakarva betettem a hűtőbe. Én ezt tegnap reggel csináltam meg és rögtön a sütésre szánt tepsibe tettem bele. Másnap reggel kivettem a húst, bedörzsöltem sóval és ismét olajjal. A fokhagymafejek alját levágtam, vágott felükkel lefelé a hús mellé raktam. Az egészet becsomagoltam sütőpapírba.
160 fokra előmelegített sütőbe tettem és mérsékeltem a hőfokot 120 fokra. 3 órát sütöttem így a középső rácson. Végül kicsomagoltam és 5 perc alatt kicsit megpirítottam a legmagasabb fokozaton. Tálalás előtt 10 percig pihentettem a kikapcsolt, kinyitott sütőben.

80 dkg krumpli
2 dl tejföl
1 evőkanál só a főzővízbe
30 dkg sütőtök (készen, sütve)

A hússal együtt szépen megsült a sütőtök is, amit az alsó rácsra tettem. Amikor kész lett botmixerrel pürésítettem. A krumplit meghámoztam, felkockáztam és sós vízben megfőztem. Összetörtem, hozzáadtam a tejfölt és a sütőtökpürét.



A húst a csonttal párhuzamosan szeleteltem meg ahogy sikerült. Mindenkinek szedtem hozzá a sütőtökös burgonyapüréből és a sült fokhagymából.
Férfiaknak egy jó pofa sört ajánlanék hozzá. Tapasztalatból mondom, hogy egy pohár minőségi száraz fehérborral is remek.

Megjegyzés: A sült fokhagymagerezdek szinte kiugranak a héjból, amikor megnyomjuk őket, így nagyon könnyen hámozhatók.
Nem mellesleg Isteni krémleves készíthető belőle.

A hús alatt összegyűlt fokhagymás szaft nagyon jó tunkolni, puha, levegős, ropogós héjú, friss házikenyérrel.

2012. október 12., péntek

Tonhalkrém bazsalikommal és aszaszlt paradicsommal


Ezt a tonhalpástétomot mi nagyon szeretjük. Meg igazából mindet.
Én évekig nem ettem tonhalat egy rossz emlékű, lejárt konzerv miatt, amit persze megettem. Így jár, aki nem figyel a dátumra a dobozon.
Viszont mióta újra rátaláltam erre a finomságra, mindig van itthon egy-két konzerv. Életmentő lehet gyors ebédnek tésztával, reggeleire vagy vacsorára friss kenyérrel, buliba mártogatósnak grissinivel.
Nálunk most éppen egy kiadós reggeli lett belőle.

1 kis fej hagyma (50 g)
2 gerezd fokhagyma
1 tonhalkonzerv (160 g, olajban eltett)
30 g aszalt paradicsom
5 nagy bazsalikomlevél

A hagymát megpucolom, apróra vágom. A fokhagymagerezdekre, pucolás után, késpengével ráütök. A tonhalkonzervet felnyitom, az olajat egy kis lábasba öntöm és megsütöm benne a hagymákat. Kicsit hagyom hűlni, majd a tonhallal együtt leturmixolom botmixerrel. 2-3 mm-es darabokra vágom az aszalt paradicsomot és apróra tépkedem a bazsalikom leveleket. Hozzákeverem a tonhalhoz.

2012. október 10., szerda

Ribizlivel töltött karaj


Mostanában olyat "játszunk" hogy megkérem a férjem hozzon be húst a fagyasztóból. Viszont azt ő dönti el, hogy milyet. Én pedig kitalálom mit és hogyan készítek belőle.
Persze az öteletlésben ő is részt vehet, ha akar. Mit nem mondjak látszik, hogy ő is tanul a blogolásnak hála.
Tegnap este például egy remek tejfölös-almaecetes hagymasalátát csinált a vacsorához. Nekem semmi közöm nem volt hozzá. Meg is lepett.

Visszatérve a töltött karajra.
Eredetileg áfonyával szerettem volna tölteni a húst, de rá kellett jönnöm, hogy tévedtem, a fagyasztómban ribizli van. Sebaj, gondoltam, ez is jó lesz. Végül még egy ribizliragut is készítettem mellé és szerintem nagyon izgalmas kombináció lett.

75 dkg sertéskaraj csont nélkül
30 dkg ribizli (fagyasztott)
1 ek só
bors
0,5 dl száraz fehér bor
1 ek vaníliás cukor (házi bourbon)

A karajt lehártyázom, éles késsel, centi vastagon, csiga alakban szétvágom, hogy ki tudjam teríteni egy lapba. (Ez így érthető?) Fél centi vastagra klopfolom és mindkét oldalát bedörzsölöm sóval, borssal.
A ribizliből 25 dkg-ot a hús egyik rövidebbik szélére halmozok és az egészet feltekerem. Konyhai spárgával összekötözöm, a végeit megtűzöm fogpiszkálóval.
Forró teflonserpenyőben, 1 ek olajon, nagy lángon körbepirítom. 160 fokra előmelegített sütőben 30-40 percet sütöm. Ha kész, szeletelés előtt 5 percig hagyom pihenni, közben leszedem a kötözőspárgát.

A maradék 5 dkg ribizlit, a hús pirítására használt, serpenyőbe teszem. Nem kell elmosni! Felöntöm borral és  hozzáadom a vaníliás cukrot. Összeforralom és forrón a hússzeletekre kanalazom.

2012. október 1., hétfő

Almaecetes tejfölös karaj


Ezt a receptet, nem titkoltan, Gabah Balzsamecetes-mascarppnés karaja ihlette.
Mivel indokoltan sokszor készül nálunk, gondoltam megpróbálok más ízekben, hasonló állagot elérni. Sikerült egy igazán üde, savanykás ízű húst és szaftot produkálnom, ami osztatlan sikert aratott kicsik és nagyok körében.

4 felnőtt adag

8 szelet karaj (csont nélkül, nagyjából 70 dkg)
1 fej vöröshagyma
2 nagy gerezd fokhagyma
2 evőkanál olíva olaj
1 tk szárított majoranna
8 db szegfűbors
1 dl almaecet
6 púpos evőkanál tejföl (kb. 100 g)

A karajszeleteket kicsit kiklopfolom, de csak annyira, hogy minden szelet fél centi vastag maradjon. Közben a szeletek mindkét oldalát megsózom.
A hagymát félfőre vágom és hajszálvékony szeletekre vágom. A fokhagymagerezdeket megpucolom és kés élével rácsapva meglapítom. egy nagy (30 cm átmérőjű), fedeles teflonserpenyőben felforrósítom az olajat és beledobom a fűszereket a hagymával. Mikor a hagyma üveges, félretolom, és a húsok mindkét oldalát 2-2 perc alatt körbesütöm. Egymás mellé rendezem a húsokat, felöntöm almaecettel, ráteszem a fedőt és teljesen puhára párolom.
Amikor a hússzeletek puhák, kiveszem őket a serpenyőből. A hús szaftjához keverem a tejfölt és felforralom. Visszateszem bele a húsokat, jól elkeverem.