Oldalak

2012. november 23., péntek

Hagymás tepertőkrém


Egészen felnőtt koromig nem is hallottam a tepertőkrém létezéséről. Nálunk nem volt szokás. A tepertőt friss kenyérrel éles késsel ettük kevés sóval megszórva, a maradékból pedig a dédi készített tepertős pogácsát és más péksüteményt.
Egyszer sógoroméknál voltam reggel és ő evett hagymás tepertőkrémet reggelire az akkor 2 éves unokahúgommal. Persze én is megkóstoltam. Utána egy időben vettem is egy-egy dobozzal.
Aztán megfeledkeztem róla.
Csak akkor jutott újra eszembe, amikor már gyerekeink is voltak és anyuéknál a közös disznótoron mindent szétosztottunk. Jutott tepertő is bőven. Még mennyi! Én azért annyira nem vagyok nagy rajongó. Aznap és másnap jól esik, utána meg kezdjük a rakosgatást.
Na akkor jutott eszembe a tepertőkrém. Úgy biztosan elfogy. Elolvasva pár receptet rögtön tudtam, hogy nem egy bonyolult dolog a házi készítés.
Az én kedvenceim a hagymás és a diós tepertőkrém.
Tavaly majdnem egy egész kilót megettünk 2 héten belül.
Lilahagymával, csemege uborkával esetleg kapri bogyóval és persze friss kenyérrel esszük.
Ez egy igazán hagymás verzió, sokszor a tetejére már nem is teszünk.
Hűtőben hetekig eláll jól záródó műanyagdobozban.

25 dkg disznótepertő (bőr nélkül)
10 dkg vöröshagyma
4 g só
1-2 ek zsír

Mindent késes robotgépbe teszek és addig járatom, amíg krémes állagú lesz.


2012. november 19., hétfő

Téli fagyi


Kisfiam megkérdezte ebéd közben. "Anya, ugye lesz desszert is!?"
Nem tudtam mit is válaszoljak. Az első gondolatom az volt, hogy nincs itthon semmi.
Utána az jutott eszembe, hogy egy pudingot vagy pohárkrémet bármikor össze tudok dobni.
Tehát a válaszom ez volt "Hát persze kicsim! Lesz."
Akkor vettem észre, hogy az avokádó pont megérett. Mivel nálam a csoki/kakaó klasszikus páros az avokádóval, így számomra kézenfekvő volt egy ilyen krém. Aprítás után a massza kicsit kevésnek tűnt és töménynek, ezért került bele a tejszínhab.
Sajnos étcsokoládé most nem volt itthon, ezért a tetejére nem került bevonat.
Nem bántam meg. Sokszor lekörözi a bolti téli fagyit mind ízben, mind egészségességben. Még akkor is, ha a tölcsért ezúttal nem én csináltam, hanem vettem.

6 db-hoz

1 érett avokádó
3 tk cukrozatlan kakaópor
6 tk nádcukor
2 ek vaj
2 dl habtejszín
2 ek nádcukor

Az avokádót ketté vágom, kiveszem a magját és kikanalazom a húsát. Késes robotgépbe teszem a cukorral, kakaóporral és vajjal. Addig járatom az aprítót, amíg teljesen homogén masszát kapok.
A jól behűtött tejszínt elkezdem felverni, amikor már kezd csúcsokat képezni hozzáadom a cukrot és teljesen keményre verem.
Óvatosan összeforgatom az avokádós masszával, tölcsérekbe töltöm.
Ha van otthon étcsokoládé, megolvasztom és a tetejét belemártom.

2012. november 18., vasárnap

Vaníliás muffin


Ez egy édes alapmuffin. Semmi különleges nem lenne benne, ha nem az én két szép és ügyes gyerekem díszítette volna őket. Mert valamit mindig ki kell találni. Úgy gondoltam ezúttal ne csak nézni, hanem enni is lehessen.
Ráadásul nem árt, ha a gyerekeket minél hamarabb bevonjuk a konyhai sütés-főzésbe. Élvezik, tanulnak, fejlődnek és a kreativitásukat is ki tudják bontakoztatni. Így látják, miből lesz az ebéd vagy a desszert, hogyan változnak az alapanyagok étellé.
Mindig nagy örömmel jönnek segíteni, bármit készítek. Imádnak összeönteni, belekeverni vagy éppen a tálba pakolni összetevőket. Gyúrnak, nyújtanak és kenőkéssel vágnak. És természetesen mindent megkóstolnak nyersen.
Az őszinteséghez hozzá tartozik, hogy én meg takarítok. Tehát csak akkor főzök a gyerkőcökkel, amikor van rá időm és türelmem. Szerencsére általában van. :)

12 muffin

25 dkg liszt
két és fél teáskanál sütőpor
fél teáskanál szódabikarbóna
12,5 dkg cukor
1 tojás
1 evőkanál házi vaníliás cukor
80 ml olaj
2,5 dl joghurt

Előmelegítem a sütőt 180 fokra. Összekeverem a lisztet a sütőporral és a szódabikarbónával. Külön tálban kikeverem a tojást a cukorral és vaníliás cukorral, majd hozzá adom a joghurtot és az olajat. A lisztes keveréket hozzáforgatjuk a tojásoshoz. (Nem kell nagyon keverni, csak amíg a lisztes keverék átnedvesedik. )A masszát papírkaszlival bélelt muffin formába töltöm (minden mélyedést max. 3/4-éig). 20-25 perc alatt kisütöm.
A papírt csak a hideg muffinokról lehet teljesen lehúzni, melegen nagyon sok tészta beleragad.

Máz
1 tojás fehérjét összekeverek
15 dkg porcukorral

A kihűlt muffinokat a mázba mártom és megszórom dekorcukorral vagy dióval vagy mogyoróval stb. amit éppen megkívánok. hagyom a mázat keményre dermedni.
(Lehet díszíteni tejszínhabbal vagy habcsókkrémmel is.)

Én legalább dupla adagot szoktam készíteni.

2012. november 9., péntek

Fehérboros - balzsamecetes gomba búzapuliszkával



Van olyan helyzet, hogy valamilyen okból, nagyon gyorsan kell ételt készíteni.
Az egyik kedvenc alapanyagom ilyenkor a gomba. Egyszerű, gyors, laktató. A variációk száma pedig végtelen.

A hosszú hétvégén éppen arcüreggyulladással feküdtem a Tv előtt, amikor belebotlottam Hugh Fearnley-Whittingstall egyik műsorába. Éppen egy esküvőre készített vega menüt. A vendégeknek ez persze meglepetés volt.
A lényeg az egészben, hogy egy hasonló boros gombát készített puliszkával. Konkrétan ezt, ami eszembe juttatta ezt a receptet.
Mivel imádom, rögtön eldöntöttem, hogy ebédre elkészítem.

Kellően megihletődve neki is álltam az elkészítésnek. Sőt a gomba már a serpenyőben volt, amikor rájöttem, hogy maximum két evőkanál kukoricadara van itthon. A kezdeti pánik után úgy döntöttem, hogy búzadarából csinálok köretet. Aztán lesz, ami lesz.
A végeredmény pedig meglepően jó. Olyannyira, hogy a héten ez már a második adag, és szigorúan búzadarapuliszkával rendelte a férjem.

2 főre

50 dkg csiperke gomba
1 közepes fej vöröshagyma (4 dkg)
2 evőkanál olíva olaj
1 ág rozmaring
1,5 dl száraz fehérbor
0,5 dl balzsamecet
1 csapott teáskanál (4 gr) só
bors

2 dl búzadara
3 dl víz
3 dl tej
1 csapott teáskanál (4 gr) só
2 dkg vaj

Egy vastag falú teflonserpenyőben olajat hevítek. A hagymát apróra vágom, közepes lángon üvegesre sütöm a rozmaringgal együtt. A gombát vékonyan felszeletelem és a hagymához adom. Lefedve párolom, amíg kezd összeesni. Leveszem a fedőt, sózom, borsozom és felöntöm borral, majd balzsamecettel. A levét 2/3-ra beforralom. Közben elkészítem a köretet.

A vizet a tejjel összeforralom, sózom és folyamatos keverés mellett beleöntöm a búzadarát. Addig főzöm kis lángon, amíg kezd besűrűsödni. Lehúzom a tűzről, belekeverem a vajat.

Forrón tálalom. Először a puliszkából szedek, rászedem a gombát és meglocsolom a szaftjával.