Oldalak

2012. december 2., vasárnap

Krémsajtos csirkemáj rozmaringgal


Anyukám többször készített ilyet gyermekkoromban. Imádtuk! Hidegen vacsorára vagy reggelire is nagyszerű!
Amellett hogy olcsó, gyorsan és könnyen el is készíthető.
Nagyon soknak tűnik, de nálunk nagy a keletje. Egy ekkora adagot lazán elfogyasztunk egy-két evésre.

A ház krémsajt pedig tulajdonképpen lecsöpögtetett tejföl. Én egy konyharuhát szoktam a tésztaszűrőbe tenni és ebbe öntöm egyben az egész doboz tejfölt. Én 24 órát szoktam a hűtőben hagyni, utána zárható műanyag dobozba teszem. Elvileg eltartható hűtőben, úgy, mint a tejföl. Nálunk nem bírja 2-3 napnál tovább, mert megesszük/főzöm.

Hozzávalók 6-8 főre

1 fej vöröshagyma (5 dkg)
3 gerezd fokhagyma
2-3 ek. olaj
1 kg csirkemáj
3-4 ek krémsajt
1/2 evőkanál só
1/2 kávéskanál bors

A hagymát félfőre vágom, vékony szeletekre aprítom és az olajban üvegesre sütöm, hozzáadom a zúzott fokhagymát. A májat alaposan átnézem, az epét (zöld és nagyon rossz ízű!) kidobálom, ha véletlen van rajta. A megtisztított májat hideg vízzel átmosom és a hagymához adom. Az egészet lefedem és közepes lángon rotyogni hagyom. Amikor a máj átsült/főtt - ezt lehet ellenőrizni, ha kettévágunk egy darabot - sózom, borsozom, hozzáadom a krémsajtot és újra felforralom.

Én most serpenyőben sütött burgonyát adtam mellé.
Meghámoztam 50 dkg  burgonyát és negyedeltem őket. Egy nagy serpenyőbe tettem, meglocsoltam 3 evőkanál olajjal és alaposan összekevertem, hogy a krumplikat mindenütt bevonja az olaj. Megsóztam és közepes lángon fedő alatt sütöttem. Néha megrázogattam közben, nehogy odaégjen.
Nagyjából 15 perc alatt kész lett.