Oldalak

2013. szeptember 26., csütörtök

Szilvás leveles


Gyors, egyszerű, finom. Mit kell még tudnia egy hétköznapi süteménynek?
A szilva és a fahéj szerintem egy örök klasszikus párosítás. Én idén a szilvalekvárba is tettem ebből a kellemes fűszerből. A leveles tészta pedig... ahogy ropog a széle! Nagyon finom!

A képen is látszik, hogy kicsit több levet eresztett a szilva, amit hűlés közben a tészta felszívott. Nekem le is folyt az egyik oldalon, mert ott nem volt elég magas a tészta széle. Engem ez nem zavart, de ha valaki ezt nem szeretné, akkor szórjon a szilva alá egy-két evőkanálnyi zsemlemorzsát.

Igazából ezt a süteményt már halogattam pár napja. Aztán jött egy felkérés a helyi újságtól, amihez képet is kértek. Olyat amin sütök, de közben a kamerába mosolygok. Eléggé furán éreztem magamat, hiszen a bloggal kapcsolatban magamat nem tartom annyira lényegesnek, mint az ételeket, recepteket. Azért a hangulat jó volt! A képet a férjem készítette, közben nagyokat nevettünk. Megmutassam milyen lett?



35x45 cm tepsiben

50 dkg leveles tészta (fagyasztott bolti)
4 ek. mascarpone vagy lecsepegtetett tejföl
24 db érett szilva
3 evőkanál kristálycukor
1 teáskanál őrölt fahéj

A leveles tésztát felengedem. Lisztezett deszkán akkorára nyújtom, hogy 3-4 centivel nagyobb legyen a tepsinél. Sütőpapírral bélelt tepsibe simítom, a túllógó széleket behajtom és lenyomkodom. Megkenem mascarponéval.
A szilvákat megmosom, felezem, kimagozom. A mascarponés tésztára nyomkodom, közepükkel felfelé.
Megszórom cukorral és fahéjjal.
220 fokra előmelegített sütőbe teszem, 15 perc alatt készre sütöm.

2013. szeptember 17., kedd

Segítsüti - Vaníliás karika


Újra szeptember, újra Segítsüti! Kezdődik a licit, most a Magyar Rett SzindrómaAlapítvány javára.
Ez alkalommal másodjára veszek részt az árverésen, mint sütisütő, blogger, édesanya.
A licitálás menetéről, hogyanjáról és miértjéről itt
 olvashattok.
Idén is lehet majd ajándékokat vásárolni. Illetve én - a tavalyi évhez hasonlóan – arra bíztatnék mindenkit, hogy keressen magának olyan társat, partnereket, akivel együtt licitálnak. Rokonok, barátok, kollégák nyugodtan összerakhatják a pénzüket.
Én nagyon szívesen sütök nagyobb adagot, ha valaki jelzi felém, hogy többed magával licitált a süteményre.

Az idén egy örök klasszikus süteményt választottam. Szerintem ezt a legtöbb ember nagyon szereti, életkortól és nemtől függetlenül. Nekem az egyik legnagyobb kedvencem! Szerintem az egyszerűségében rejlik a varázsa.  Nem túl édes vaníliás keksz, vékony étcsokoládé bevonattal a talpán. Természetesen szívesen elkészítem tejcsokoládéval is, ha arra lesz igény.


Idén nem tudom személyesen elvinni a sütiket a nyertesemnek. Személyesen Orosházán veheti majd át vagy postai küldeményként tudom eljuttatni.


Hozzávalók

300 g liszt
130 g puha vaj
65 g kristálycukor
1 vaníliarúd
5 g sütőpor
3 g só
1 nagy tojás (kb. 60 g)

150 g étcsokoládé min. 70 % kakaótartalmú

A cukrot kávédarálón ledarálom a vaníliarúddal. Hozzászitálom a puha vajhoz. A szitálás fontos, hogy ne maradjanak benne nagyobb vaníliadarabok.
Habosra keverem a vaníliás cukrot a vajjal. Hozzáadom a tojást és simára keverem.
A lisztet elkeverem sóval és sütőporral, majd fokozatosan hozzákeverem a vajas masszához. A végén már kézzel gyúrom össze.
Kissé ragacsos lágyabb tészta lesz.
Folpackba csomagolom, és hűvös helyen pihentetem negyed órát.
A sütőt 180 fokra melegítem elő.

Lisztezett deszkán 2 mm-esre nyújtom, 5 centis kiszúróval kiszaggatom, a közepét pedig 1 cm-es kiszúróval. (Nekem ez egy 6 db-os karikakészletben van, de egy tollkupak is megteszi.)
Előmelegített sütőben 12-14 perc alatt készre sütöm. Figyelem, hogy ne piruljon meg a teteje.

Amikor kihűltek a kekszek, beoltó módszerrel temperálom a csokoládét. A kekszek talpát belemártom a csokoládéba. Sütőpapírra sorakoztatom a kész vaníliás karikákat, a csokoládés talpukkal lefelé és hűtőbe teszem, amíg a csokoládé visszaszilárdul. Végül óvatosan leválasztom a süteményeket a sütőpapírról. Jól záródó dobozban tárolom, minden sor alá sütőpapírt téve vagy csokis felükkel összefordítva.

2013. szeptember 14., szombat

Kréker leveles tésztából



Nagyon egyszerű kréker. Vendégvárónak vagy tévénézéshez szerintem ideális.
Nálam általában akkor készül, amikor leveles tésztából készítek valamit és kimarad a tészta egy része.
Ilyenkor a kimaradt részt 1x2 cm-es téglalapocskákra vágom és már mehet is a sütőbe. 15 perc múlva már lehet ropogtatni.

bolti leveles tészta
liszt a nyújtáshoz
víz
tetszés szerint mák szezámmag, nagyobb szemű só vagy esetleg piros paprika

A leveles tésztát kinyújtom egy alaposan meglisztezett deszkán. Nagyon vékonyra nyújtom, olyan 1 mm vastagságúra.
Görgős vágóval nagyjából egyforma 1x1 cm vagy 1x2 cm-es darabokra vágom.
Spriccelős flakonból lepermetezem egy kevés vízzel. Rászórom a szezámmagot, sót, mákot vagy amit szeretnék, akár vegyesen.
200 fokon 10-12 per alatt pirosra sütöm.

2013. szeptember 11., szerda

Cukkinifasírt



Egyik nap vettem két hatalmas cukkinit, mert ebédre bundázott cukkinit készítettem. Mivel hamar kiderült, hogy ezt rajtam kívül senki nem eszi meg a családban, csak az egyik cukkiniből készült bundázott verzió. A bunda felét magában sütöttem ki és  a gyerekek azt ették ebédre majonézbe tunkolva.
Mivel a másik cukkinit is feldaraboltam, gyorsan fel kellett használni. Úgy gondoltam, mivel a fasírtot szeretik megpróbálom. Hátha cukkiniből is sikere lesz a golyócskáknak.
És bejött  a számításom, mert majdnem veszekedés lett abból, hogy kié legyen az utolsó zöldségfasírt.

50 dkg cukkini
1 evőkanál liszt
3 evőkanál zsemlemorzsa
1 tojás
1 gerezd fokhagyma
1 nagy csipet só
frissen őrölt bors
1 teáskanál édes nemes piros paprika

zsemlemorzsa a panírozáshoz

A cukkinit alaposan megmosom, nagy lyukú reszelőn legyalulom.
Megsózom és állni hagyom fél órát.
Utána alaposan kicsavarom, hozzákeverem a többi alapanyagot és kis golyókat formázok belőle. Meghempergetem zsemlemorzsában.
Bő, forró olajban kisütöm. Melegen tálalom.

2013. szeptember 6., péntek

Mandulás minihabcsók


A tojások fehérje mindig összeszaporodik. Persze csak olyankor, amikor az embernek nincs szüksége extra mennyiségre, egyetlen recepthez sem. Szerencsére rengeteg felhasználási módja van. Sokakkal ellentétben én imádom a habcsókot. Főleg az ízesített és/vagy mini változatot. Az apró méret előnye, hogy pont befér egészben az ember szájába. Én nagyon szeretem az ilyen falatnyi csipegetnivalókat.

4 tojás fehérje
30 dkg cukor
1 cspet só
1 teáskanál keserűmandula kivonat

A sütőt előmelegítem 120 fokra.
A tojásfehérjét kemény habbá verem egy csipet sóval.
Kanalanként adom hozzá a cukrot, miközben a habot folyamatosan verem. Addig verem a cukros habot, amíg szép fényes lesz és csúcsot vet.
A végén hozzákeverem a keserűmandula kivonatot.
Sütőpapírral bélelt tesire, két teáskanál segítségével, kis halmokat teszek a habból.
40 perc alatt kiszárítom. Akkor jó, ha a teteje roppanós, a közepe pedig krémes.
Nyugodtan lehet egyszerre két tepsin sütni, akkor félidőben érdemes megcserélni őket.

2013. szeptember 1., vasárnap

Sajtos leveles falatok



Mostanában ez a receptem aratta a legnagyobb sikert, mind a kóstolók, mind a facebook-os olvasók körében.
Az ötletet Babette Sajtkrémes rúdja adta, amit akkor találtam, amikor a sulikezdésre tekintettel megosztotta az uzsonnagyűjteményét. Rögtön az jutott eszembe a receptről, hogy én ezt hányszor megveszem a boltban, mert imádom. Aztán meg az, hogy milyen jól mutatna falatnyi adagokban, mint a Fornetti.
Nem is teketóriáztam sokat, mert nálam mindig van itthon legalább 2 csomag leveles tészta a fagyóban. Még aznap este átraktam a tésztákat a hűtőbe, reggel pedig mentem a boltba tömlős sajtért, mert azt mi soha nem szoktunk venni. Bár, lehet, hogy e most megváltozik.
Tehát adott egy nem túl bonyolult, relatíve gyorsan elkészíthető recept, ami tuti siker! :)

Zárójelben jegyzem meg, hogy hatalmas könyvmolyként eljárok a helyi olvasóklubba is, ahová szoktam vinni ezt-azt. Nem csak én, így mindig egy szuper piknik vagy (télen) teadélután kerekedik a dologból. Na, szóval ezt a sütit is ott teszteltem, többek közt, és mindenkinek nagyon ízlett. :)

24 db

50 dkg bolti leveles tészta
1 tömlős sajt
10 dkg reszelt sajt
1 ek tejföl

1 vagy 2 egész tojás felverve a kenéshez

A leveles tésztát kiolvasztom, vékonyra nyújtom és 24 egyforma kis téglalapra vágom.
Összekevertem a sajtokat a tejföllel.
Minden téglalapocska egyik felére tettem egy teáskanálnyi sajtkeveréket. A szélét körben megkentem felvert tojással. Ráhajtottam a tészta másik felét és körben alaposan lenyomkodtam. Megkentem a tetejét is tojással és egy pengével három bemetszést ejtettem mindegyiknek a tetején.
200 fokra előmelegített sütőben 17-20 perc alatt sültek meg.