Oldalak

2013. október 8., kedd

Uborkás leveles



Megint a jól bevált leveles tészta.
Egyik este kivettem egy csomag leveles tésztát a fagyasztóból, amit aztán a hűtőben felejtettem. Két nap múlva ráeszméltem, hogy gyorsan meg kell sütnöm.
Szerencsére kedvtől és ízléstől függően bármit rá lehet pakolni. Mi most ilyen tejfölös uborkás feltéttel ettük. Gondolom, hogy mondanom sem kell, azonnal elfogyott. Ez egy jó levessel nálam a tökéletes villámebéd. Nyújtás, kenés, feltét összesen fél óra alatt megvan. Közben pedig egy egyszerű krémlevest is simán össze lehet dobni.

Egy nagy gáztepsihez (amit a sütővel adnak általában)

50 dkg (bolti) leveles tészta
4 evőkanál tejföl
1 kígyóuborka
só, bors

A tésztát előző este kiveszem a fagyasztóból. Ha elfelejtem, akkor reggel ébredéskor azonnal kiveszem, de nem teszem hűtőbe, hanem a konyhapulton hagyom felengedni.
Lisztezett deszkán akkorára nyújtom, hogy kb. 1 centivel nagyobb legyen  a tepsinél. Sütőpapírral bélelt tepsire teszem, és a szélét körben behajtom. Megkenem tejföllel.
Az uborkát megmosom, uborka szeletelőn egyforma, vékony karikákra gyalulom. Rárakosgatom a tejfölös tésztalapra. Sózom és borsozom.
220 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt készre sütöm.

2013. október 3., csütörtök

Sajtgolyó


Ezt a receptet a moly.hu oldalon osztotta meg Kriszta. Itt van az eredeti.
Nálunk készült már főzelékhez fasírt helyett, levesbetétnek és csak úgy magában nassolni valónak zöldséggel és mártogatóssal.
Felnőttek és gyerekek egyaránt imádják a kis gombócokat, mindegy hogy éppen húsról, zöldségfasírtról vagy akár túrógombócról van szó.
Szerintem egy próbát mindenképpen megér. Szerintem legalább dupla adaggal érdemes indítani. ;)



20 darab kicsi golyóhoz

16 dkg sajt
1 tojás
3 evőkanál zsemlemorzsa vagy zabpehely liszt
olaj

A sajtot kis lyukú reszelőn lereszelem, kézzel hozzákeverem a tojást és a zsemlemorzsát. 2 cm-es golyókat formálok belőle. Bő, forró olajban aranysárgára sütöm.