Oldalak

2014. május 28., szerda

Epres tejszínhabos torta



Szilárdot megkérdeztem, milyen tortát szeretne a születésnapjára. Két kívánsága volt: epres legyen és tejszínhabos. A marcipándísz idén meglepetés volt. Ugyanis elfelejtettem időben intézkedni ezügyben. A marcipánokat cukrászdában szoktam venni vagy rendelni, ebben az évben sajnos megfeledkeztem róla. Csak három nappal a fiam szülinapja előtt jutott eszembe. Rendelésről szó sem lehetett. Megegyeztünk, hogy bármi jó, csak fiús legyen. Nagy volt az öröm a Pókember láttán. :)
A torta alapja egy sima kakaós, vizes piskóta. A krém pedig az első BB torta óta nagy kedvencem. A mascarpone olyan tartást ad a tejszínhabnak, hogy nem kell semmi mű adalékanyagot hozzáadni. A habfixet nem szeretem, a Hulala meg olyan fura, műanyagízű, szintetikus vacak. Brrrr. Ez viszont isteni!
Sajnos, a mostani gyakori viharok miatt, az eper kissé viharvert. A gyerekek rám is szóltak, hogy nem mostam meg. Pedig háromszor is átmostam őket. Ennek ellenére ragaszkodom a szabadföldi eperhez, és nem bánom ha nem annyira szépek. A lényeg az íz! :)

26 cm-es torta

4 tojás fehérje, 4 evőkanál vízzel
250 g cukor
4 tojás sárgája, 4 evőkanál vízzel
195 g liszt
5 g kakaópor (cukrozatlan)

4 dl habtejszín
4 evőkanál cukor
200 g mascarpone
1 citrom leve

eper

A sütőt előmelegítem 180 fokra. Kivajazok egy tortaformát.
A lisztet összekeverem a kakaóporral.
A tojások  fehérjét robotgéppel felverem 4 kanál vízzel együtt, amikor kezd sűrű habot képezni, hozzáadom a cukrot. Közben folyamatosan járatom a habverőt. Hozzáöntöm a tojások vízzel kevert sárgáját. Kikapcsolom a gépet. A lisztet két evőkanalanként szitálom a tojásos masszához, közben óvatos, körkörös mozdulatokkal keverek rajta. Amikor az összes lisztet belekevertem, beleöntöm a tésztát a kivajazott formába és a meleg sütőbe tolom. Nagyjából 35 percig sütöm. Rácson kihűtöm.

A krémhez robotgéppel elkezdem felverni a tejszínt, mikor kezd habosodni, sűrűsödni hozzáadom a cukrot. Kemény habot verek. Beleteszem a mascarpone-t, közben folyamatosan járatom a robotgépet. Végül hozzáöntöm a citromlét. Ha teljesen elkeveredett, a tortalapra kanalazom a krémet és elsimítom.

Végül ráteszem a marcipánt és a gyertyákat, sűrűn megrakom eperszemekkel.

2014. május 27., kedd

Sült édesburgonya



A héten bevásárolni voltam a Lidl-ben és megláttam, hogy van édesburgonya 749 F/kg áron. Már sokszor kerestem, de sehol nem árultak eddig itt. Mivel már régen meg szerettem volna kóstolni, vettem egy szép nagy darabot. Nem mertem többet, arra gondolva, mi van ha nem ízlik nekem vagy a családnak.
Ma érkezett el az elkészítés ideje. Először burgonyapürét szerettem volna készíteni belőle, ugyanannyi krumplival. A biztonság kedvéért megkérdeztem a facebook-on, főzhetem-e együtt az édesburgonyát a krumplival, nehogy az egyik szétfőjön, mire a másik megpuhul. Aztán ott Szepyke javasolta, hogy mindenképpen kóstoljam meg külön. Igaza volt, hisz honnan tudnám, hogy szeretem-e, ha nem is kóstolom magában.
Aztán írt egy kedves ismerősöm, hogy inkább süssem, mert úgy az igazi. Be is linkelt egy jó receptet.
Rögtön utána Limara ugyanezt javasolta. Idézem "vágd jó hosszú hasábokra, keverd el kevés olíva olajjal, sóval, rozmaringgal és terítsd sütőpapíros tepsire"
Így végül a két receptet ötvözve készítettem a mai ebédhez a köretet.
Hatalmas sikert aratott nálunk ez a fogás. Hamarosan megyek és bevásárolok édesburgonyából. :)

2 felnőtt és egy kicsi (2 éves) gyerek adagja

70 dkg édesburgonya
1 nagy fej vöröshagyma (kb. 20 dkg)
2 kávéskanál só
1 kávéskanál szárított rozmaring
1 evőkanál (olíva) olaj
6-8 gerezd fokhagyma

A sütőt előmelegítem 220 fokra.
Az édesburgonyát meghámozom, megmosom és 2x2 cm-es kockákra vágom.
A hagymát megpucolom, 2x2 centis darabokra szelem.
Egy nagyobb nejlonzacskóba teszem az édesburgonyát és a hagymát, rászórom a sót, rozmaringot és ráöntöm az olajat. Kissé felfújom a zacskót, összetekerem a száját és alaposan összerázom a tartalmát. Így az olaj és a fűszerek egyenletesen bevonják a burgonyát.
Egy sütőpapírral bélelt tepsibe öntöm a zacskó tartalmát és elterítem, hogy egy sorban legyen a zöldség, így fog egyenletesen sülni.
Az olajos zacskóba teszem a pucolatlan fokhagymagerezdeket, összerázom őket, majd azt is tepsibe teszem a hagymás burgonya tetejére.
Nekem kb. 25-30 perc alatt puhult meg.

Aki ropogósra szeretné, süsse 240 fokon kb. 40 percig. Megkeverni tilos, mert összetörik a burgonya!
Nálunk erre most nem volt mód, mert a kislányom már nagyon éhes volt.

2014. május 19., hétfő

Vaníliapuding eperrel



A szomszéd utcában van egy kis kert, amit egy nagyon kedves, idős házaspár gondoz.
Zoli bácsi tudja, hogy mennyire szeretem az epret, így mindig jön megkérdezi, kérek-e. Naná, hogy kérek! Kilóját 600 Ft-ért adja és mindig frissen szedi.
Eddig mindig frissen fogyasztottuk, legfeljebb egy kevés házi tejszínhabot ettünk hozzá. Ez az első alkalom, hogy volt esélyem készíteni belőle valamit. A következő adagból talán már valamilyen süteménybe is kerül majd.
Receptet nem írnék.
Én 1 liter tejből főztem vanília pudingot, azt rétegeztem a mosott, szeletelt eperrel.
Beszéljenek a képek! :)








2014. május 13., kedd

Kókuszkrémes-kakaós muffin fagylalttölcsérben


Arra gondoltam, hogy az egyik legjobb barátnőmet valamilyen különleges kinézetű süteménnyel lepem meg. Az ízesítés egyértelmű volt, mivel az említett kedves személy hatalmas kókuszrajongó. Ezt nem is titkolja. :)
Az ötletet egy tévéműsorban láttam. Eszembe jutott, hogy ezzel igazán meglephetem.
Így született ez a sütemény.

Én most bolti tölcsért használtam, mert házilag nem tudok talpas ostyát készíteni, tölcsértartóm pedig nincs. A tölcsérek borulékonysága így is sok problémát okozott. Kettő le is esett sajnos. :( Egy, amikor kivettem őket a sütőből, egy másik pedig, amikor már rátettem a mázat.
A tésztát ezúttal sűrűbbre kevertem, mint a klasszikus muffin masszát, hogy könnyebb legyen kiadagolni.
A krémmel nem voltam teljesen megelégedve. Az interneten keringő házi Raffaello féleségek receptjeiből indultam ki, de megbántam. Legközelebb inkább mascarpone tejszínhab 1:1 arányú keverékével fogok próbálkozni, némi cukorral és kókuszreszelékkel dúsítva.
Különben pedig máz nélkül is nagyon vicces, mutatós darabok a tölcséres sütik. Ráadásul ez megint az egyszerű kategória, amit bátran ajánlok kezdő sütögetőknek, konyhában járatlan férfiaknak is.

Muffin

9 db talpas fagylalttölcsér

száraz hozzávalók

250 g liszt
6 g sütőpor
3 g szódabikarbóna
120 g cukor
12 g vaníliás cukor (nálam házi)
3 g kakaópor (cukrozatlan, holland)

nedves hozzávalók

1 tojás
80 ml olaj
2 dl tejszín

Előmelegítem a sütőt 180 fokra.
Egy tálban összekeverem a száraz hozzávalókat, egy másik, nagyobb edényben pedig a nedves hozzávalókat. A száraz hozzávalókat 3-4 részletben a nedves hozzávalókhoz keverem.
Minden tölcsérbe teszek 3-4 teáskanálnyi muffin masszát és egy tepsibe állítom őket.
25-30 percig sütöm.

Hagyom kihűlni, közben elkészítem a mázat.



Kókuszos krém

30 ml tej
125 g cukor
75 g vaj
50 g kókuszreszelék + egy maréknyi a díszítéshez

A tejet a cukorral felmelegítem, amíg a cukor feloldódik, hagyom kihűlni, majd elkeverem a szobahőmérsékletű vajjal. Végül a kókuszreszeléket is belekeverem.

Minden muffin tetejére teszek a krémből. Elsimítom. Kókuszreszelékbe forgatom.
Hűtőben tárolom fogyasztásig.